2016. július 8., péntek

Az utolsó meccs - Kritika

Linkért katt IDE


A kritikát nem rosszindulatból, hanem segítőkész jelleggel írom! Ha bármi bántónak tűnik, azért elnézést kérek, nem áll szándékomban bárkit is megsérteni!

Design
____________________________________________

Nos, amikor a szemem elé tárult a design csak így néztem, hogy oké, én egy pillanatra elhittem magamról, hogy tudok designt készíteni, és akkor megláttam ezt a csodát. Elismerésem a készítőnek! Tökéletesek a színek, a kódolás, a modulok. Tényleg, több mondanivalóm nincs is, talán a modul szövege lehetne egy-két ponttal nagyobb, mert 110%-ra kellett vennem a méretet, hogy zavartalanul ki tudjam olvasni. Egyébként külsőre semmi probléma sincs vele. A modulsor rendben van, a fejléc egyszerű, de nagyszerű!

Egy plusz tanács: létrehozhatnál egy "Részek" menüsort, amiben minden bejegyzés megtalálható (bár, még csak kettő van fent), mert zavaró az archívumba visszakeresni a régebbi bejegyzéseket, és ha már kint lesz több rész is, akkor áttekinthetőbb lesz az egész.

Történet
____________________________________________

Hűha, hát a foci EB alatt nem egy focis fanficet olvastam már, és a legtöbb ugyanarról szól. Bár, magam is nagy foci őrült vagyok (tipikusan olyan, aki csak nézi, de játszani nem szeret), de ezek a blogok sosem voltak a kedvenceim. Adott egy lány, aki a munkája által találkozhat a magyar labdarúgó válogatottal, majd valamelyik kiszemelt focistával érdekes szerelmi szál alakul ki köztük. Sablon hegyén-hátán. Ám, ebből is kétfajta létezik: az igényes és az igénytelen. A tiéd az előbbihez tartozik. A történet eléggé sablonos, a jelenetek szintén (véletlen csak Dzsudzsák mellett marad hely a buszon/nincs más választás: vele kell kimennie a városba), de az egész mégis valahogy jó és élvezhető. Nagyrészt azért, mert kibontakozik a humor szál, ami tényleg nagyon fontos, ha egy ilyen blogot ír az ember. Ki élvezne egy ilyen történetet, ha csupa dráma és szomorúság lenne az egész? A karaktereid is teljesen megfelelnek a többi ilyen blognak. A makacs lány, aki a végén úgyis beadja a derekát és az arrogáns fiú, aki tud kedves is lenni, ha akar, bár ez az oldala csak később mutatkozik meg. De basszus, mégis megkedveltem őket! Nem hiába mondják, hogy egy sablon történet is lehet nagyon jó. Azért remélem, hogy nem tartod magad megrögzötten a többi ilyen blogokhoz, és viszel bele valami egyéniséget, bár így is elég élvezhető.

Helyesírás
____________________________________________

A stílusodról annyit, hogy egyszerűen imádom! A poénok nagy része zseniális, többször volt, hogy megálltam, mert nem tudtam tovább haladni a nevetéstől (a kedvencem a fertőző sebes rész volt, nem tudom miért, de nagyon nevettem). Ami még tetszik, hogy nem viszed túlzásba a drámai szálat, és amikor megmutatkozik, akkor is teljesen jókor/jó formában.

A legszembetűnőbb helyesírási hiba, amit a legtöbb blogger általában elkövet, az a pont kérdés. NEM KELL PÁRBESZÉDBEN KITENNI A PONTOT CSAK BIZONYOS ESETEKBEN! Itt van két példa:

− Végül is egyszer élünk - sóhajtott fel Jack Sparrow kapitány.

− A statisztikáink bizonyítják. - A diagnoszta hátra se nézett beszéd közben.

Nehéz lenne elmagyarázni ennek a működését, de látható a különbség.
Ezen az oldalon sok segítség van : KLIKK

Volt még egy nagy hibád a vesszőkkel. Az "és" előtt mindig ki kell rakni, kivéve felsorolásnál.

-Figyelj, én megyek, még elrendezkedek és előszedem a cuccaim.- mondtam és körbenéztem az apró szobában. – Figyelj, én megyek, még elrendezkedek és előszedem a cuccaim. - mondtam, és körbe néztem az apró szobában.

… ám elkövettem azt a hibát, hogy nem szóltam neki az EB-ről és amikor megtudta, hogy két tucat férfival fogok utazni, betelt nála a pohár. - … ám elkövettem azt a hibát, hogy nem szóltam neki az EB-ről, és amikor megtudta, hogy két tucat férfival fogok utazni, betelt nála a pohár.

Ami nagyon zavaró tud lenni - és ezt gyakran elkövetted -, hogy egyszer múlt időben, majd jelen időben írtál, ami nagyon idegesítő. Itt van egy példa:

-Mi az?- kérdezte egy féloldalas mosollyal. Mindig így mosolyog, amikor valami disznóságot akar mondani.
-Nem vagy fáradt?- kérdezek vissza. Dzsudzsák merengve bámult, majd megrázza a fejét.
-Épp ellenkezőleg, képes lennék lefutni a maratont.- mondta majd kivette a kezeit a zsebéből, hogy nyújtózzon egyet.

Volt, hogy egy egész bekezdést jelenben írtál, a többit pedig múltban:

Az idő telik én pedig még mindig itt vagyok. Ott bent gondolom már szinte mindenki elázott, de Dzsudzsákon még csak piaszagot sem érzek. Megígértem, hogy viszek magammal valakit és őszintén szólva én se szeretnék egyedül kimenni. Így hát nincs más lehetőségem, ezt a disznót kell magam mellé fogadnom.

És volt két rész, ahol nem  volt nagy hiba, de általában a gondolatbeli megszólalásokat dőlttel írjuk, mert így olyan, mintha megint átváltottál volna jelen időre.

-Csak nem hozlak zavarba?- kérdezte ártatlanul. Esküszöm leütöm. - -Csak nem hoztalak zavarba? – kérdezte ártatlanul. Esküszöm, leütöm! (illetve két ige közé vesszőt teszünk)
-Hogy te mekkora disznó vagy- hajtogattam össze a törülközőjét. Alig várom, hogy elmenjen végre ez az arrogáns hólyag. - - Hogy te mekkora disznó vagy - hajtogattam össze a törülközőjét. Alig várom, hogy elmenjen végre ez az arrogáns hólyag.

Volt pár elírásod, de az mindenkivel előfordul, azért érdemes rá odafigyelni!

…így hát megmasszíroztam a csuklóját és adtam neki egy tubus kémet, mert egy kicsit fel is volt dagadva.


 Olyan hévvel táncolnak Zolivan és Danival, hogy Szalai nem győzi őket videózni. - nevetett.

Figyelj arra is, hogy párbeszédnél a kötőjelek után TEGYÉL SZÓKÖZT.
Plusz, a szóismétlésre sem árt figyelned.


Karakterek
____________________________________________

A karaktereid jók, de közel sem egyediek vagy figyelemre méltók. Dóra, a tipikus "én nem adom magam… jó, de mégis" karakter, elsőre nem igazán véste magát a szívembe. Dzsudzsák, aki nem véletlenül lett mindenki kedvence a perverz, bunkó stílusával, mivel mind tudjuk, hogy nem csak ez az oldala van. Egyébként én sosem tudtam volna elképzelni ilyen személyiséget neki a való életben, de mondjuk ki: jól állna neki. Ott van Saci, aki őszinte, humoros, szókimondó és kicsit sem visszafogott csaj, aki mellékszereplőnek tökéletes. Személy szerint a legkedvesebb karakter számomra Király, aki segítőkész tanácsaival, és jófejségével biztosan megszerettette magát mind a 97 olvasóddal. Van még karakter bőven: Szalay, Böde, Storck (hehe, kulisszatitok: az én vezetéknevem is ez:3) Nagy Ádám, akikről nem írnék, mivel nem szerepeltek még annyit.

A karaktereid egyszerűek, nem túl izgalmasak, de azért szerethetőek.


Összességben: a design szuper, a történet sablonos, de igényes ezért ajánlom az elolvasását, a helyesírással vannak problémák, amik nagyon aprók, és könnyen orvosolhatók, a karakterek egyszerűek.

Én ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed olvasmányt keres, rejt izgalmakat és mindenek felett nagyon sokat lehet nevetni rajta. Én feliratkoztam, és biztosan elolvasom a további részeket!

Köszönöm, hogy engem bíztál meg ezzel a feladattal, további sok sikert a blogodhoz!
Ölel, Angi

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szépen köszönöm, hogy szántál a blogomra időt és energiát valamint, hogy ilyen hamar kész lettél a kritikával. A tanácsaidnak is hálát adok, igyekszem ezentúl odafigyelni azokra a dolgokra, amikre kitértél. :)
    További szép délutánt kívánok! ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia
      Igazán nincs mit! Szívesen tettem:)
      Neked is ♥

      Törlés

Források: LindaDesign, DeviantArt, Szerintem...